Povijest

Ženski nogometni klub Dinamo Zagreb osnovan je 24. lipnja 2016. godine u Zagrebu, na inicijativu trenerice te bivše igračice, sutkinje i izbornice Marije Margarete Damjanović, kao i njene kolegice, također bivše nogometašice, a danas predsjednice Kluba Josipe Maslać Petričević. 24. lipnja 2021., na inicijativu Marije Margarete Damjanović i Josipe Maslać Petričević, osniva se i ŽMNK Dinamo Zagreb. Klub se pod krovnim organizacijama, Zagrebačkim nogometnim savezom te Hrvatskim nogometnim savezom, natječe u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi za žene  (1. HNLŽ ) i Hrvatskom nogometnom kupu za žene (HNKŽ) sa seniorskom ekipom, u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi za žene (1. HMNLŽ) također sa seniorskom ekipom, ali pod nazivom ŽMNK Dinamo Zagreb, u Prvoj HNLŽ – KADETKINJE s kadetskom ekipom,u Prvoj HNLŽ – PIONIRKE s pionirskom ekipom, u ZNS – ŽENSKA LIGA – MLAĐE PIONIRKE mlađim pionirkama te u ZNS – ŽENSKA LIGA – LIMAČICE s limačicama.

U svojim prvim radnim danima klub privlači odličan broj mladih, ali i iskusnih igračica te do početka sezone kako u seniorskoj tako i u kadetskoj konkurenciji uspijeva registrirati 25 igračica. S trenažnim procesom ekipa započinje prvoga dana kolovoza 2016. godine, a s natjecanjem mjesec dana kasnije.

Nakon odrađene prve polusezone, ekipa je početkom veljače 2017. godine krenula s pripremama za nastavak sezone u obje kategorije, a pomaci su već bili vidljivi, kako u napretku tako i u dvostruko većem broju igračica na terenu, a koji iz dana u dan samo dodatno raste, kao i zanimanje za ženski nogomet.

Do kraja regularnog dijela prve, povijesne sezone stigao je i prvi, povijesni naslov, odnosno, pehar. Seniorska ekipa je osvojila prvo mjesto u 2. HNLŽ – Centar, dok su kadetkinje u regularnom dijelu sezone osigurale drugo mjesto u HNLŽM – Centar.

Na kadetskoj završnici u svojoj prvoj sezoni i kadetkinje su se pokazale uspješnima te su osvojile naslov doprvakinja Hrvatske!

Uoči nove sezone, 2017./2018., a u koju je ŽNK Dinamo Zagreb ušao 1. kolovoza 2017. s trenažnim procesom, Dinamo broji preko 70 igračica te je oformio i ekipu pionirki te se u novoj sezoni natječe sa seniorkama, kadetkinjama i pionirkama.

U završnici sezone 2017./2018. ŽNK Dinamo Zagreb je u seniorskoj konkurenciji ponovno osvojio drugoligaški naslov, dok su kadetkinje osvojile četvrto mjesto na završnici HNLŽM.

Seniorke ŽNK Dinamo Zagreb na kraju svoje druge drugoligaške sezone kroz dvije kvalifikacijske utakmice s ekipom Omble upisale su pobjede 10:3 i 8:0 te tako osigurale svoje mjesto u 1. HNLŽ od sezone 2018./2019.!

U Kupu su, pak, seniorke stigle do polufinala natjecanja.

Prva prvoligaška sezona seniorki ŽNK Dinamo Zagreb prošla je uistinu odlično te su djevojke osigurale treću poziciju na kraju sezone, a isti su uspjeh ostvarile i sljedeće dvije sezone.

Od sezone 2020./2021. ŽNK Dinamo Zagreb dodatno proširuje svoj raspon djelovanja te uvodi i seniorsku ekipu za Prvu hrvatsku malonogometnu ligu za žene (1. HMNLŽ), a od sezone 2021./2022. u 1. HMNLŽ natječe se kao novoosnovani ŽMNK Dinamo Zagreb.

Jedni od glavnih ciljeva, kao i zadataka kluba, svakako su razvoj, popularizacija, uspjeh, ali i promocija kako ŽNK Dinamo tako i ženskog nogometa kako bi mlade djevojke i djevojčice bile usmjerene na pravi način te dobile priliku za pravi nogometni razvoj i obrazovanje, unaprjeđenje sposobnosti kroz vježbe, treninge i utakmice, razvile sportsku kulturu, kolegijalnost, suradnju i još mnogo toga.