Strategija nogometno-društvene odgovornosti ŽNK Dinamo Zagreb

Strategija nogometno-društvene odgovornosti

Pozdravna riječ

Poštovani,
u današnjim teškim vremenima u kojima živimo, brojni su izazovi i problemi s kojima se suočava svaki pojedinac, skupina, udruga, klub, savezi… Nogometni svijet i nogometna zajednica pa tako i ženski nogomet nisu iz navedenoga isključeni, već su također istime pogođeni i s istime suočeni. Kao jedne od važnijih sastavnica današnjeg društva, nogomet, odnosno, u ovome slučaju ženski nogomet, popularno zvani krilaticom „najvažnija sporedna stvar na svijetu“, ima zadaću pa čak i dužnost pridonijeti boljoj situaciji u društvu i na području društvene odgovornosti i zaštite okoliša učiniti razliku i napraviti određeni korak i pomak prema naprijed. Dapače, nogomet, odnosno, ženski nogomet, zajedno sa svim svojim članovima i akterima, od saveza, organizacija, klubova i udruga do djelatnica i djelatnika, igračica i igrača te navijačica i navijača, pritom može biti i primjer i inspiracija za druge sportove i/ili ine sfere društva što i kako poduzeti kako bi se najbolje nosili s trenutnim situacijama i izazovima u društvu, ali i kako bi ostavili svjetlu budućnost naraštajima koji dolaze.

Pravi i konkretan efekt i učinak zasigurno dolaze kada se krene od samoga pojedinca, same individue te se nastavi preko drugih, a potom i proširi na skupine, udruge, klubove, organizacija i saveze. Kada pojedinac sam napravi jedan maleni korak ka boljem, k napretku, kada potom to učini više njih i kada se navedeno proširi na skupine, klubove i saveze, tada je konkretan učinak neminovan i napredak zagarantiran. A upravo tako, korak po korak, krećući od pojedinca, mogu se ostvariti ne samo kratkoročni ciljevi, već i pravi, dugoročni temelji na područjima društvene odgovornosti, borbe protiv rasizma i diskriminacije, ljudskih prava te zaštite okoliša.

Veliko mi zadovoljstvo i ponos pruža činjenica kako su ŽNK Dinamo Zagreb te, dakako, i ŽMNK Dinamo Zagreb, kroz svoje klupske programe i politike rada učinili i čine ono što je u njihovoj moći i mogućnostima kako bi pripomogli razvoju i napretku u područjima društvene odgovornosti, borbe protiv rasizma i diskriminacije, ljudskih prava i zaštite okoliša. Nadam se i kako su tako postali primjeri i poticaj drugima kako bi učinili isto, jer samo ujedinjenjem i zajedničkim radom na navedenim područjima možemo iskazati pravu snagu nogometa koja uistinu može omogućiti pozitivne promjene, a sve u svrhu ostvarivanja konkretnog učinka i u konačnici dolaska do uspjeha.

Josipa Maslać-Petričević
predsjednica ŽNK Dinamo Zagreb

 

Uvod u Strategiju nogometno-društvene odgovornosti

ŽNK Dinamo Zagreb

Ženski nogometni klub Dinamo Zagreb osnovan je 24. lipnja 2016. godine u Zagrebu te se u sezoni 2023./2024. natječe s četiri kategorije igračica. Seniorska ekipa natječe se u SuperSportPrvoj hrvatskoj nogometnoj ligi za žene (SuperSport1. HNLŽ) i Hrvatskom nogometnom kupu za žene, dok se pod nazivom ŽMNK Dinamo Zagreb natječe i u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi za žene (1. HMNLŽ). Kadetska i pionirska ekipa natječu se u Prvim hrvatskim nogometnim ligama za kadetkinje, odnosno, pionirke (Prva HNLŽ – Kadetkinje i Prva HNLŽ – Pionirke). Najmlađa kategorija limačica natječe se u ligi Zagrebačkog nogometnog saveza za limačice.

U svojim prvim radnim danima klub privlači odličan broj mladih, ali i iskusnih igračica te do početka sezone, kako u seniorskoj tako i u kadetskoj konkurenciji, uspijeva registrirati 25 igračica. S trenažnim procesom ekipa započinje prvoga dana kolovoza 2016. godine, a s natjecanjem mjesec dana kasnije. Nakon odrađene prve polusezone, ekipa je početkom veljače 2017. godine krenula s pripremama za nastavak sezone u obje kategorije, a pomaci su već bili vidljivi, kako u napretku tako i u dvostruko većem broju igračica na terenu. Do kraja regularnog dijela prve, povijesne sezone stigao je i prvi, povijesni naslov, odnosno, pehar. Seniorska ekipa je osvojila prvo mjesto u 2. HNLŽ – Centar.

Uoči nove sezone 2017./2018. ŽNK Dinamo Zagreb broji preko 70 igračica te je oformio i ekipu pionirki pa se tako u navedenoj sezoni natječe sa seniorkama, kadetkinjama i pionirkama.U završnici sezone 2017./2018. ŽNK Dinamo Zagreb je u seniorskoj konkurenciji ponovno osvojio drugoligaški naslov, dok su kadetkinje osvojile četvrto mjesto na završnici HNLŽM.Seniorke ŽNK Dinamo Zagreb na kraju svoje druge drugoligaške sezone kroz dvije kvalifikacijske utakmice s ekipom ŽNK Ombla upisale su dvije pobjede te tako osigurale svoje mjesto u 1. HNLŽ od sezone 2018./2019.!

Prva prvoligaška sezona seniorki ŽNK Dinamo Zagreb prošla je uistinu odlično te su djevojke osigurale treću poziciju na kraju sezone, a isti su uspjeh ostvarile i sljedećih sezona.

Od sezone 2020./2021. ŽNK Dinamo Zagreb dodatno proširuje svoj raspon djelovanja te uvodi i seniorsku ekipu za Prvu hrvatsku malonogometnu ligu za žene (1. HMNLŽ), a od sezone 2021./2022. u 1. HMNLŽ natječe se kao novoosnovani ŽMNK Dinamo Zagreb.

Kvalitetan rad iskazao se u sezoni 2022./2023. još jednom na terenu, naime, seniorke su stigle do svog povijesnog, prvog finala Hrvatskog nogometnog kupa za žene te su na kraju osvojile drugo mjesto i srebrnu medalju u HNKŽ.

Upornim i kvalitetnim radom na svim klupskim poljima, razvojem i promicanjem ženskog nogometa, širenjem klupskih kategorija te ostvarenim uspjesima, ŽNK Dinamo Zagreb u svojim redovima broji oko stotinjak igračica, od kojih je njih nešto više od pola maloljetno, uz stalne prijave i upite za novo pridruživanje Klubu, kako na profesionalnoj, tako i na amaterskoj razini.

Tijekom same jedne sezone pred Klubom, njegovim djelatnicima i samim igračicama nije nimalo lak posao te se tako odradi oko 70 službenih utakmica pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza i Zagrebačkog nogometnog saveza, uz, dakako, još utakmica tijekom priprema za sezonu, raznih turnira, kampova i slično.

Svakako vrijedi ovdje, a shodno i tematici Programa, istaknuti i jedne od glavnih ciljeva, kao i zadataka Kluba od prvoga dana, a to su razvoj, popularizacija, uspjeh, ali i promocija kako ŽNK Dinamo Zagreb tako i ženskog nogometa kako bi mlade djevojke i djevojčice bile usmjerene na pravi način te dobile priliku za pravi nogometni razvoj i obrazovanje, unaprjeđenje sposobnosti kroz vježbe, treninge i utakmice, razvile sportsku kulturu, kolegijalnost i suradnju te kako bi od prvoga dana u sklopu ŽNK Dinamo Zagreb bile usmjeravane na pravi način na svim društvenim poljima, kroz razne klupske radionice te kako bi sve potencijalne poteškoće, stereotipe ili eventualne tipove diskriminacije mogle prepoznati, razlikovati, prijaviti i reagirati na njih na pravilan način.

O Strategiji nogometno-društvene odgovornosti

Strategija nogometno-društvene odgovornosti ŽNK Dinamo Zagreb uvedena je u skladu s Uefinom Strategijom nogometne održivosti 2030. godine, a prema smjernicama Uefe te Hrvatskog nogometnog saveza.

Sama Strategija nogometno-društvene odgovornosti vrijedi tijekom nogometne klupske sezone te se potvrđuje na Sjednici Skupštine Kluba kada se prolazi njena provedenost te rade potencijalno potrebne izmjene ili nadopune iste. Časnicom za provođenje Strategije nogometno-društvene odgovornosti, odnosno, časnicom za društvenu odgovornost i održivost vodi se Zvonka Keliš.

Strategija nogometno-društvene odgovornosti pokriva ključne društveno-odgovorne probleme koji se pojavljuju na području nogometa, njihovo otkrivanje i pronalaženje načina za njihovo rješavanje, kao i rad na sprječavanju dolaska do istih kroz brojne akcije, radionice, događaje, humanitarne aktivnosti i ine projekte.

U Strategiju nogometno-društvene odgovornosti uključene su politike za sljedeća područja:
1. Jednakost i uključivost
2. Antirasizam i diskriminacija
3. Zaštita i dobrobit djece i mladih
4. Nogomet za sve
5. Zaštita okoliša

Opći ciljevi i misija

Ključni ciljevi Strategije nogometno-društvene odgovornosti ŽNK Dinamo Zagreb obuhvaćaju rad na inkluziji svih članova društva i pripadnika različitih društvenih skupina u razne organe Kluba, bilo na profesionalnoj, volonterskoj ili igračkoj razini, uz stvaranje osjećaja jednakosti i pripadnosti, kao i kolegijalnosti, radnih i etičkih navika te u konačnici prijateljstava, odnosno, postajanjem člana velike Dinamove obitelji. Borba protiv rasizma i antidiskriminacije implementirana je u rad Kluba i polje društvenih odgovornosti i ranijih godina kroz brojne akte Kluba, uz rad na iskorjenjivanju diskriminacije i stereotipa prema ženama u sportu, odnosno, spolne diskriminacije, kao i one rasne, ali i prema osobama s poteškoćama u razvoju ili osobama s invaliditetom te pritom također radeći na njihovoj pripadnosti društvu, bez prepreka, kao i inkluziji u sportske aktivnosti, posebice u ovom slučaju, u nogomet, odnosno, ženski nogomet. Zaštita i dobrobit djece i mladih, posebice po pitanju ŽNK Dinamo Zagreb koji u svojim redovima broji preko 50% maloljetnih igračica, jedno je od područja na kojima Klub također radi posljednjih godina te se pritom brine, ne samo o zaštiti samih maloljetnih igračica na terenu i u sklopu obaveza Kluba, već i prilikom zapošljavanja klupskih djelatnika, a posebice trenera i trenerica koji će raditi s maloljetnim igračicama, kao i zdravstvenog i inog osoblja. Na navedenom području uključen je i rad na sprječavanju potencijalnih problema prije no što se oni dogode, način njihova prepoznavanja, akcije po pojavi potencijalnog problema, način rješavanja istog te uz navedeno i zaštita igračica od, u današnjem svijetu, sve češćeg problema vršnjačkog nasilja i bullyinga, posebice na društvenim mrežama. Uključivanjem što je moguće više pripadnika različitih društvenih skupina u rad Kluba, kao i suradnjom s brojnim drugim različitih klubovima, organizacijama i udrugama, bilo na terenu, bilo van njega ŽNK Dinamo Zagreb želi poslati jasnu poruku kako je nogomet, odnosno, u ovome slučaju ženski nogomet uistinu područje koje može spojiti sve i svakoga, bez isključivanja, diskriminacije te na razne načine te će na tome raditi i u narednom periodu. Jedno od novijih područja rada Kluba svakako jest zaštita okoliša, posebice u doba ekoloških katastrofa i sve većih klimatskih promjena zahvaljujući nedovoljnoj brizi o okolišu te zagađenju istog. Kako sve u suštini polazi od same jedne osobe, ŽNK Dinamo Zagreb je navedeno primijenio i na razinu Kluba pa tako osim što Klub u svojim poslovanjima brine o reciklaži radnog materijala, ponovnoj upotrebi korištenih materijala ili prenamjeni istih, korištenju ekološki prihvatljivih proizvoda od uredskog materijala do prehrambenih proizvoda i pakiranja istih, kao i načinima transporta te utjecaja izgaranja na okoliš, tako i navedeno prenosi i na svoje djelatnike i djelatnice te igračice kako bi i van terena i van Kluba radile na dobrobiti za okoliš, odnosno, za cjelokupno društvo, te promicale navedeno i na osobe u svojoj okolini i svakodnevici.

Strategija nogometno-društvene odgovornosti

Jednakost i uključivost

Od prvoga dana svoga postojanja ŽNK Dinamo Zagreb radi na uključivanju osoba svih društvenih skupina, posebice onih marginaliziranih, u društvo u cjelini, a posebice u sport, nogomet, odnosno, ženski nogomet kako bi utjecali na njihov osjećaj pripadnosti i jednakosti, a pritom radeći i na iskazivanju i promociji poruka tolerancije naspram istih, ali i zauzimanju za jednakost svih društvenih skupina u današnjem društvu.

ŽNK Dinamo Zagreb, kao ženski nogometni klub, dakako, posebice radi na jačanju glasa žena, borbi za ženska prava te isticanjem ravnopravnih uloga žena u svim sferama društva, samim time i samoga Kluba, od predsjedničke funkcije do ekonomata, te se može pohvaliti kako od prvoga dana u Klubu broji velik broj žena na različitih funkcijama, odnosno, da na gotovo svakoj funkciji u klubu ima barem jednu žensku osobu. Također, potiče i njihovo dodatno obrazovanje i profesionalnu nadogradnju tako što trenericama, kao i trenerima, omogućuje naobrazbu za razne stupnjeve Uefinih trenerskih licenci, organizira razne interne radionice i prezentacije kako bi osobe unutar Kluba mogle prenijeti svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije, ali i omogućuje volonterski rad u raznim sferama Kluba, dakako, u skladu s mogućnostima i zakonima, a kako bi osobe mogle steći nova radna iskustva koja bi im mogla poslužiti u budućnosti ili prilikom potražnje za poslom. Ženski nogomet i dalje je podcijenjen u sferama društva te je pod utjecajem brojnih stereotipa, posebice onih kako žene ne znaju igrati nogomet te da im nije mjesto na travnjaku, stoga ŽNK Dinamo Zagreb kao ženski klub posebice radi na otklanjanju navedenoga, ali i pokušaju sprječavanja istih i novih takvih razmišljanja i stavova. Navedeno posljednjih sezona čini samostalno, ali i kroz suradnju s kozmetičkim brandom Essence, uz kojeg na klupskoj odjeći, tijekom zagrijavanja za utakmice te kroz različite kampanje poput „Posebna. Svoja.“, „Be Proud. Be Powerful. Be Pink.“ili „Make beautyfun“ i društvene mreže ističe koliko su žene jake, hrabre, samopouzdane, kako mogu sve što požele i zamisle te kako zavrjeđuju jednaku poziciju na travnjaku, ali i van njega.

Jednako tako sa svojim djelatnicima i igračicama ŽNK Dinamo Zagreb radi posebne edukacije i radionice tijekom nogometne sezone kako bi ih educirao, dodatno istaknuo važnost tolerancije naspram svih pripadnika svih društvenih skupina te kako sami od sebe mogu krenuti i napraviti korak naprijed na tom polju inkluzijom, komunikacijom i suradnjom s pripadnicima različitih društvenih skupina, uz, dakako, isto i na klupskoj razini.

S mlađim naraštajima, ali i u suradnji s GNK Dinamo Zagreb, Klub također nastavlja rad na borbi za ravnopravnost spolova te tako uz prigodne radionice na navedenu temu organizira druženja mlađih naraštaja kako bi na pravi način, uživo i na terenu uvidjeli i naučili o pravim vrijednostima te kako nema potrebe za podjelama, već kako su svi jednaki i zaslužuju jednake mogućnosti i uvjete.

Također, ŽNK Dinamo Zagreb je i u 2023. godini sudjelovao u akcijskim tjednima „More thanfootball“ kako bi se unutar europske nogometne obitelji pokazao pozitivan utjecaj nogometa na današnje društvo kroz rad s mlađim kategorijama i promocijom istoga na društvenim mrežama i putem komunikacijskih kanala. Pravi je to pokazatelj kako bilo koji nogometni klub ima veliku i važnu ulogu u promjenama ljudskih života na bolje, a sve kroz isticanje i rad na društvenoj i socijalnoj odgovornosti kroz razne aktivnosti, pokrete, kampanje i, dakako, razmjenu pravih i točnih informacija.

Trenerice i igračice ŽNK Dinamo Zagreb sudjelovale su i na povijesnom, prvom Kampu Nogometnog Središta Zagreb Hrvatskog nogometnog saveza koji je održan u sv. Martinu na Muri, a koji je okupio pet ženskih ekipa sa svojim predstavnicima, uz velik odaziv stručnog trenerskog osoblja, ali i koji je popraćen sigurnim uvjetima za rad te, dakako, konkretnim zdravstvenim nadzorom. Kamp NS Zagreb okupio je tako uistinu velik broj mladih nogometašica koje su kroz nekoliko dana imale priliku trenirati, stjecati nova znanja i iskustva, ali i stjecati nova prijateljstva, prilikom čega su na Kamp odrađene i radionice iz područja nogometno-društvene odgovornosti kako bi se mlade nogometašice usmjerilo na ispravan način odrastanja, razmišljanja i ponašanja, koji isključuju nejednakost, rasizam, diskriminaciju te poduzima prave korake kako bi one same, kao i njihove suigračice, protivnice te nove prijateljice imale jednake mogućnosti, bile uključene u sve sfere društva te kako bi im se pokazalo koliko mogu i kako mogu ostvariti sve što požele, bez da ih se na njihovu puta sprječava zbog određen diskriminacije, stereotipa i inog.

ŽNK Dinamo Zagreb želi poslati i poruku podrške na ovome području i onim klubovima koji tek započinju sa svojim radom, posebice u području ženskog nogometa gdje iz postojećih iskustava zna s čime se klubovi mogu susresti te kako se s navedenim nositi. Navedeno čini kroz razne suradnje kako na igračkom planu tako i na onom edukativnom te, osim što se odaziva na prijateljske utakmice klubova i suradnje i razmjene iskustava na travnjaku, isto čini i razmjenom iskustava i edukacijom struke od trenera i članova stručnog stožera do samoga vrha Kluba i predsjednice. Klubovi uz razgovor i prezentaciju dogovaraju suradnju i za budućnost, a sve u svrhu borbe za jednake uvjete za sve. Tako sa zadovoljstvom od ljeta 2022. godine podupire novoosnovani ŽNK Sesvetski Kraljevec te odličnu suradnju namjerava nastaviti i tijekom narednih godina. Uz to, Klub surađuje i s drugim ženskim nogometnim klubovima, posebice onima koji tek osnivaju ili su tek osnovali kategorije za mlađe naraštaje, a na tome polju odličnu suradnju nastavlja i sa ŽNK Savica CC, HNK Gorica, ŽNK Agram, ŽNK Pregrada, NK Mladost Zabok, NK Sutla-Laduč, ŽNK 4 rijeke, ŠNM NK Naftaš Ivanić, ŠNK Moslavac Popovača te HNŠK Moslavina Kutina.

Uz rad i suradnju s hrvatskim klubovima, ŽNK Dinamo Zagreb ne staje samo na tome koraku, već je proširuje i van granica Republike Hrvatske pa se tako može ponositi razmjenom znanja i iskustva s američkim klubovima, odigravanjem prijateljskih utakmica s navedenima, ali i uključivanjem upravo suradničkih hrvatskih klubova u isto, kako bi ženski nogomet imao pravu mogućnost za napredak. Tako su protekloga ljeta na Maksimiru ugošćene američke ekipe Brigham Young University te ScrantonSoccer.

U narednom periodu koji je pred ŽNK Dinamo Zagreb za jedan od glavnih ciljeva svakako ima nastavak borbe za ženska prava, posebice na području ženskog nogometa, kao i rad na postizanju jednakosti oba spola na tome području. Također, ŽNK Dinamo Zagreb će, kroz svoje djelatnike i igračice, internetsku stranicu, kampanje i društvene mreže širiti poruke tolerancije i podrške različitim društvenim skupinama te problemima i izazovima s kojima se suočavaju, uz isticanje važnosti jednakosti za sve. Dakako, uz obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava te pokretanje novih kampanja s igračicama ŽNK Dinamo Zagreb poput kampanje za jednakost, ljudsku slobodu te ljudsko dostojanstvo.
ŽNK Dinamo Zagreb u narednom periodu od godine dana pred sebe kao jedna od novih ciljeva i rad na inkluziji djevojčica pripadnica romske zajednice u ženski nogomet, ali i djece s poteškoćama u razvoju, uz organizaciju treninga i druženja s mlađim kategorijama ŽNK Dinamo Zagreb, dakako, sukladno mogućnostima navedenih, te posjet i podršku seniorske ekipe i poziv na utakmice seniorki kako bi se djevojčice uključile na travnjaku i van njega.

 

Antirasizam i antidiskriminacija

Sedma je ovo godina djelovanja ŽNK Dinamo Zagreb, a Klub i dalje nastavlja borbu protiv rasizma i diskriminacije u ženskom nogometu. Od samoga osnutka, jedni od glavnih ciljeva kluba su svakako razvoj i promocija ženskog nogometa, uključivanje što većeg broja djevojčica u nogomet i nogometne aktivnosti, poticanje međusobnog razumijevanja i pomaganja te borba protiv diskriminacije i rasizma, uz pritom stjecanje novih prijateljstava, poticanje na zdrav način života, učenje o i poticanje ravnopravnosti spolova te još mnogo toga.

Od svoga prvoga radnog dana ŽNK Dinamo Zagreb usko surađuje s GNK Dinamo Zagreb koji uistinu pomaže u promociji ženskog nogometa te u izazovima s kojima se ženski nogomet kao amaterski sport u Hrvatskoj suočava, nogometašice uključuje u svoje kampanje protiv rasizma i diskriminacije teborbu za ravnopravnost spolova, obilježava razne međunarodne dane borbe za žensko zdravlje, uz brojne druge aktivnosti na koje poziva za sudjelovanje. Uz naglasak na uvijek pozitivnu notu, GNK Dinamo Zagreb doista daje pravu podršku ŽNK Dinamo Zagreb i radu Uprave, stručnog stožera i samih nogometašica te, osim što ih uključuje u svoje aktivnosti, podržava i ističe uspjehe, podvige i akcije ŽNK Dinamo Zagreb, ali i kroz svoj djelatnike iz svih sfera Kluba pridonosi podjeli znanja i iskustava.

Kako bi se na najbolji mogući način radilo na suzbijanju diskriminacije na području rada Kluba, kao i na borbi protiv rasizma u ženskom nogometu, ŽNK Dinamo Zagreb organizira raznolike aktivnosti, treninge i akcije kako sa svojim sponzorima, tako i u suradnji s drugim nogometnim klubovima, a u koje uključuje i brojne mlađe uzraste kako iz svojih redova tako i iz drugih klubova te pripadnike nacionalnih manjina, ali i osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Također, Klub organizira interne radionice i edukacije za svoje djelatnike i igračice, ali i šire poput radionica za roditelje i obitelj djelatnika i igračica.

Jedan od glavnih izazova s kojima se ŽNK Dinamo Zagreb na području diskriminacije susreće svakako jest diskriminacija na spolnoj osnovi. Prvenstveno su ovdje pod glavnim stereotipom i diskriminativnim porukama igračice i trenerice koje se suočavaju sa stereotipima poput onih da ženama nije mjesto na travnjaku, kako žene ne znaju igrati nogomet, kako žene nemaju dovoljno znanja, niti će ga imati, da bi kvalitetno vodile ekipu, kako žene ne znaju udariti loptu, a kamoli voditi je ili zabiti gol, odnosno, u konačnici ostvariti uspjeh, pritom dobivajući poruke da izađu s terena, odu u kuhinju i slično. U redovima ŽNK Dinamo Zagreb jasna je borba protiv navedenog klupskom politikom, radom, trudom i zalaganjem te pokazivanjem upravo na travnjaku kako navedeno nije ni istina ni činjenica ni pravilo.

Također, svi djelatnici Kluba i same igračice educirani su kako prepoznati diskriminaciju te kako postupiti prema njoj. Klub je također jasnog stava kako neće tolerirati takvo ponašanje i slične poruke na tribinama prilikom svojih utakmica te je za navedene, ali i ine slučajeve na domaćim utakmicama ŽNK Dinamo Zagreb prisutna osoba/časnik za sigurnost za sva područja pa tako i ovo, a čvrst stav protiv rasizma i diskriminacije zauzima i na svojoj internetskoj stranici i društvenim mrežama, odnosno, putem komunikacijskih kanala.

Od sezone 2022./2023. ŽNK Dinamo Zagreb je u svoje redove doveo dva prva inozemna pojačanja, točnije, dvije indijske nogometašice. Upravo stoga, a kako bi se nove igračice u redovima ŽNK Dinamo Zagreb osjećale ugodno te kako se ne bi susretale s neugodnostima na području rasne diskriminacije Klub je interno organizirao edukacije i radionicu za svoje djelatnike i igračice kako bi na najbolji mogući način pristupili novim igračicama, pružili im dobrodošlicu te uklopili ih u ekipu, ali i kako bi im pomogli u prepoznavanju i nošenju s potencijalno neugodnim situacijama po pitanju rasne diskriminacije, ukoliko se u njima nađu. Također, djelatnici i sve igračice Kluba upućeni su i u načine prijave navedenih problema, ukoliko do njih dođe. Igračice ŽNK Dinamo Zagreb, kao i djelatnici Kluba te navijači sjajno su prihvatili nove igračice te su im omogućili da se osjećaju ugodno, uključeno te da pripadaju Dinamovoj obitelji na travnjaku i van njega.

Upravo stoga za sezonu 2023./2024. nije bilo dvojbi prilikom priprema i skautinga upravo za novu sezonu te su za nju dovedena još dva pojačanja iz Indije, kao i igračica iz Litve. Nove indijske nogometašice također su se sjajno uklopile u ekipu, odlično su prihvaćene te je sam Klub, poučen iskustvom od prethodne sezone te povratnim informacijama od prvih stranih igračica u klupskim redovima mogao podastrti još bolje i kvalitetnije uvjete za sve nove inozemne igračice u dresu ŽNK Dinamo Zagreb. Pritom je i na klupske bannere koje koristi prilikom potpisivanja ugovora s novim igračicama, kao i predstavljanja novih igračica, ali i brojnih drugih klupskih aktivnosti, jasno označio poruku „Ne rasizmu!“ što je dodatan i itekako važan i javan aspekt u radu i djelovanju kluba na području borbe protiv rasizma i diskriminacije.

Odlično prihvaćanje i dobra komunikacija kroz klupska komunikacijska sredstva pokazala su se i kroz suradnju s hrvatskim medijima koji su, osim što su na pozitivan način izvještavali o samim transferima, iskazali i zanimanje za same nove igračice te su s njima odrađeni intervjui prilikom kojih su dogovori za same intervjue tekli glatko, uz prilagodbu samim igračicama i njihovim poteškoćama oko jezične barijere, a konačni objavljeni intervjui bili su pozitivno nastrojeni i pozitivno iskustvo za same igračice koje su se, dakako, time mogle osjećati sigurno, vrijedno i samopouzdano.

U periodu koji je pred klubom ŽNK Dinamo Zagreb će, među svojim glavnim ciljevima, nastaviti s daljnjom edukacijom unutar svojih redova na temu suzbijanja rasizma i diskriminacije, ali će i navedene edukacije prošiti i na navijače Kluba te obitelji djelatnika i igračica, kao i kroz komunikaciju s medijima i svoje komunikacijske kanale. Također, Klub nastavlja s postojećim načinima borbe po pitanju spolne diskriminacije s kojom se suočava.

Među novim ciljevima za naredni period Klub će krenuti u nove kampanje na područjima suzbijanja rasizma i diskriminacije. Jednako tako će uspostaviti još konkretnije i jasnije postupke za prijavu rasizma i diskriminacije, ukoliko se s njima suoče djelatnici i igračice Kluba te će i dalje aktivno razgovarati sa svojim igračicama i saslušati izazove s kojima se one suočavaju na i van terena, ali i pozitivna iskustva kako bi se nastavilo raditi upravo u tom pozitivnom smjeru te kako bi se eventualni još postojeći izazovi uklonili. U postojeću borbu protiv rasizma i diskriminacije, a posebice spolne diskriminacije s kojom se najviše suočavaju ženski nogometni klubovi, nastavit će suradnju s GNK Dinamo Zagreb, ali i uspostaviti suradnje s drugim ženskim nogometnim klubovima kako bi zajedničkim snagama poslali jasne poruke i imali bolji i konkretniji učinak.

 

Zaštita i dobrobit djece i mladih

Europska nogometna organizacija zajedno sa Savezima članovima Uefe te uz konzultacije s Međunarodnom dobrotvornom humanitarnom krovnom organizacijom za zaštitu djece Terre des hommes 2019. godine na svojoj je sjednici Izvršnog odbora predstavila Program zaštite djece te je isti tada prihvaćen i stupio je na snagu. Ovaj program je jedan od brojnih drugih važnih projekata kojima je cilj zaštita djece te dodatno potvrđuje i osnažuje Uefinu predanost tome da nogomet bude sigurno, pozitivno i ugodno iskustvo za djecu, neovisno o dobi, spolu, seksualnoj orijentaciji, etnicitetu i socijalnoj pozadini, religiji, mogućnostima te stupnju invaliditeta.

Nogomet može igrati važnu ulogu u promociji, razvoju, zdravlju i dobrobiti djece, no ono što je činjenica jest da postoje područja u kojima se djeci naudilo tijekom njihove uključenosti u nogomet i druge sportove.

ŽNK Dinamo Zagreb u svom Programu zaštite djece slijedi smjernice Uefina Programa zaštite djece te ga implementira, sukladno mogućnostima, u sve sfere svoga djelovanja.

Program zaštite djece, a prema smjernicama Uefe, obuhvaća pet glavnih ciljeva, odnosno, područja djelovanja u svrhu zaštite i dobrobiti djece te očuvanja nogometnih vrijednosti. Riječ je o postavljanju temelja za zaštitu djece, osiguravanju organizacijske pripremljenosti i prevencije, podizanju razine osviještenosti o navedenom, suradnji s drugim organizacijama i institucijama iz ovoga područja i prijava zabrinjavajućih stavki te mjerenju uspjeha u provođenju Programa zaštite djece.

ŽNK Dinamo Zagreb svoj je Program zaštite djece implementirao i potvrdio na početku sezone 2021./2022., točnije, 1. kolovoza 2021. godine, te je od tada na snazi i provodi se. O provođenju i nadzoru Programa zaštite djece brine tzv. Odgovorna osoba za zaštitu djece u Klubu – Voditeljica Škole nogometa ŽNK Dinamo Zagreb Ivana Car.

Kroz sam Program zaštite djece obuhvaćene su i preventivne akcije i reakcije po odvijenim događajima. Posebna pozornost obraća se na situacije kod eventualnih tjelesnih ozljeda igračica, od onih na samome terenu od strane drugih igračica, do odnosa trenera spram igračica po pitanju navedenoga, ali i nanošenja potencijalnih psihičkih i emocionalnih ozljeda u obliku izgovaranja ružnih riječi, pogrdnih naziva, vrijeđanja i slično, ali kako od strane djelatnika Kluba tako i trenera i igračica. Prilikom oporavka od ozljeda kod fizioterapeuta ili pregleda kod liječnika također se upućuje na obavezno prisustvo roditelja, staratelja ili skrbnika, a poseban nadzor vrši se i prilikom putovanja igračica na gostujuće utakmice ili turnire, dakle, na odnose i ponašanje u autobusima, ali i prilikom noćenja u hotelima i drugim smještajima. Posebna edukacija izvršena je s trenerima i djelatnicima Kluba na temu seksualnog zlostavljanja, dok se s mlađim kategorijama redovito radi na komunikaciji i obrazovanju na temu vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, kao i prisustva na sveprisutnim društvenim mrežama kako se navedeno ne bi odvijalo i na njima. Klub također vodi brigu i o navedenom prilikom zapošljavanja ili sklapanja suradnji s volonterima te brine o provjeri osoblja, ali i s njima prolazi klupski Program zaštite djece te jasna pravila ponašanja i postupanja. Prilikom organizacije utakmica, turnira i Kampova te inih događaja ŽNK Dinamo Zagreb postupa prema Uefinim propisima te vodi brigu o prisutnosti trenera/odrasle osobe shodno broju igračica na navedenima. Navedeno se radi po sljedećem principu Uefe: 1 osoba na 10 djece u dobi od 13 do 18 godina, 1 osoba na 8 djece u dobi od 9 do 12 godina, 1 osoba na 6 djece u dobi od 5 do 8 godina te 1 osoba na 3 djece u dobi od 4 godine te mlađima. Voditeljica Škole nogometa Ivana Car također je i zadužena osoba za prijavu bilo kakvog oblika nasilja te, osim što zajedno s djelatnicima Kluba radi na prevenciji i prepoznavanju istog, ukoliko do njega dođe, ona je, kao predstavnik Kluba, u kontaktu s nadležnim zakonodavnim institucijama u zemlji za sve potrebno za uspješno provođenje Programa zaštite djece i postupanje prilikom zaprimanja prijava. Na kraju svake sezone, na Sjednici Skupštine ŽNK Dinamo Zagreb sam Program zaštite djece biva iznesen, prolazi se njegovo provođenje u netom završenoj sezoni te, ukoliko dođe do potrebe, rade izmjene i dopune istoga.
U periodu koji je pred Klubom kao jedan od ciljeva, naravno, jest nastavak provođenja postojećeg Programa zaštite djece, uz nastavak provođenja i aktualnih radionica i edukacija, kako za igračice tako i za djelatnike Kluba, ali i organiziranje novih, te će se raditi na tome da svi djelatnici koji rade s maloljetnicima završe prvi stupanj Uefinog tečaja za zaštitu djece i mladih u nogometu kako bi okruženje u ŽNK Dinamo Zagreb bilo najbolje i najzaštićenije moguće za nogometašice.

 

Nogomet za sve

Kroz svoje godine rada ŽNK Dinamo Zagreb redovito je radio na uključivosti svih društvenih skupina u ženski nogomet, uz poseban fokus i pomaganje osobama s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Klub i njegovi djelatnici te volonteri redovito ih uključuju u svoje aktivnosti, organiziraju za njih posebne treninge, aktivnosti i druženja s različitim dobnim skupinama igračica iz Kluba te se uvijek rado odazivaju na humanitarne akcije i utakmice kako bi se pomoglo bilo kojoj društvenoj skupini, bilo u zalaganju za njihov boljitak, skupljanju sredstava za sam rad određene Udruge ili skupine ili, pak, osiguravanju osjećaja pripadnosti istima.

U proteklih je godinu dana tako nastavio suradnju s Udrugom OSIT iz Krapine te je nastavio s pružanjem potpore samoj Udruzi i članovima. Također, ostvarena je i suradnja sa sportskim društvom Uriho iz Zagreba te je s njihovim članovima organiziran poseban dan za druženje, odigravanje prijateljske utakmice i pružanjem potpore osobama s invaliditetom te zalaganjem za njihovu bolju poziciju u društvu.

ŽNK Dinamo Zagreb svake godine obilježava i razne međunarodne svjetske dane s ciljem pružanja podrške različitim društvenim skupinama i njihovim pripadnicama pa tako, između ostaloga, i Svjetski dan osoba sa sindromom Down kojeg igračice, ali i djelatnici Kluba redovito obilježavaju poznatim nošenjem različitih čarapa, a, dakako, u svrhu širenja svijesti o potrebama osoba sa sindromom Down te mogućnostima njihova uključivanja u društvo.

U narednom periodu ŽNK Dinamo Zagreb će nastaviti s akcijama namijenjenima uključivanju svih skupina u nogomet, odnosno, u ovome slučaju u ženski nogomet te će nastaviti sa svojim ciljevima pružanja podrške i putem komunikacijskih kanala, kao i nastaviti uspostavljenu suradnju s Udrugom OSIT Krapina te sportskim društvom Uriho, uz organizaciju aktivnosti s njihovim članovima, kao i nove donacije i nove suradnje s drugim udrugama i sportskim društvima. Jednako tako, u planu Kluba jest i uključivanje igračica u treninge Power Team ekipe GNK Dinamo Zagreb, momčadi djece s poteškoćama u razvoju, s kojima su ranijih godina, odnosno, prije pojavljivanja pandemije koronavirusa, već i surađivale i vrlo rado trenirale i pripomogle. Klub ima želju i cilj i uključivanje osoba s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju u rad Kluba na volonterskoj bazi. Također, iako svoje domaće utakmice seniorska ekipa trenutno ne odrađuje na terenima stadiona Maksimira gdje je i Sjedište Kluba, već na terenima NK Trnje i NK Sesvete, ŽNK Dinamo Zagreb razrađuje plan i uvjerenja je kako će po povratku na matične terene, te u suradnji s GNK Dinamo Zagreb, moći omogućiti i dolazak i jednak pristup terenima za igru i osobama s invaliditetom, a kako bi mogli biti uključeni u ženski nogomet na najbolji mogući način, iz prvoga reda, te biti dio nogometa u cjelini.

 

Zaštita okoliša

ŽNK Dinamo Zagreb u svom djelovanju brine i posebnu pozornost obraća i na područja zaštite okoliša, održivog razvoja te klimatskih promjena. U ženskom nogometu u Hrvatskoj, ali, dakako i šire, ŽNK Dinamo Zagreb svakako želi biti primjer te poticatelj zalaganja za borbu za zaštitu okoliša te promiče održivi razvoj i zalaže se za izgradnju bolje, zdravije i održive budućnosti za sve.

U svom radu na navedenim područjima ŽNK Dinamo Zagreb vodi se smjernicama i uputama Uefe i Uefine Politike predanosti zaštiti okoliša, kao i inicijativom Sport za klimu, Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, Europskim zelenim planom, UN-ovim ciljevima za održivi razvoj te drugim dostupnim aktima i zakonima, a kako bi redovito educirao svoje djelatnike i volontere te pravilno i konkretno usmjeravao svoje djelovanje na području zaštite okoliša, a s ciljem ostvarivanja pravih i konkretnih pomaka te dolaska do vidljivih učinaka na sljedeća četiri ključna područja: klimi i propagiranju, kružnom gospodarstvu, održivosti događaja te održivosti infrastrukture.

4R princip – „reduce, reuse, recycle, recover“, odnosno, „smanjiti, ponovno iskoristiti, reciklirati i obnoviti“, jest glavna vodilja ŽNK Dinamo Zagreb u radu na ovome području. Upravo stoga on je prožet kroz sve aspekte rada Kluba, od Uprave i ureda, preko putovanja, do ponašanja i djelovanja na samim travnjacima. Tako Klub koristi ekološki prihvatljive materijale za rad te, naravno, reciklirani papir, uz, daljnju reciklažu papira i materijala te pravilno zbrinjavanje uredskih materijala. Također, Klub prenamjenjuje opremu za treninge i utakmice koja se više ne može koristiti u svoje primarne svrhe, no kada uistinu više nije za nijednu vrstu upotrebe odvozi se na reciklažno dvorište i pravilno razvrstava. Prilikom organizacije utakmica i putovanja na gostujuće utakmice hrana i piće konzumiraju se iz papirnatih čaša i tanjura, uz korištenje papirnatog pribora za jelo te se, dakako, i oni recikliraju po upotrebi te u skladu sa Zakonom. Jednako tako, prilikom putovanja obraća se pozornost na korištenje jednog prijevoznog sredstva, ukoliko je to moguće, odnosno, korištenje što manjeg broja vozila, kako bi se smanjila emisija štetnih tvari u zrak.

U periodu koji je pred ŽNK Dinamo Zagreb, Klub će nastaviti sa zacrtanim dosadašnjim ciljevima korištenja ekološki prihvatljivih materijala za rad te će nastaviti s primjerenom reciklažom, odnosno, razdvajanjem otpada. No, u svome radu ŽNK Dinamo Zagreb želi potaknuti i biti primjer i drugim klubovima te će tako nastojati provoditi kampanje na temu recikliranja, uz kvalitetne primjere te dodatne edukacije na navedenu temu. Jednako tako, Klub će nastojati prenamijeniti upotrebljivu opremu, a koja je još uvijek iskoristiva i dovoljne kvalitete i urednosti, te je donirati osobama nižeg socio-ekonomskog statusa te drugim potrebitima.